Acest articol dezbate subiecte discutate online in legatura cu arhitectura caselor de tip A Frame si, nu in ultimul rand, al aspectelor care au fost luate in calcul de proiectantii A Frame RO, atunci cand au fost concepute.
Daca aveti orice alte intrebari legate de acest tip de constructii si nu gasiti informatii in randurile ce urmeaza, contactati-ne si va vom raspunde punctual.
In general modelele A Frame (modele afisate in cautarile organice google.image), au suprafata utila de la etaj deschisa, fara perete despartitor. Acest lucru se datoreaza inaltimii contructiei, fiind clasificate de obicei tip cabane. Usa nu poate fi montata pe inaltimea rezultata.
Aceeasi situatie se regaseste si la modelul "Cabana A Frame RO" unde suprafata utila este destinata unui numar de 2-3 persoane care sa ocupe permanent contructia. Suprafata "podului" zona de la "etaj" este folosita ca si un balcon cu pat.
In cazul caselor A Frame RO, suprafete desfasurate sunt diferite. Spatiul rezultat la etaj are o inaltime corespunzatoare montarii uneia sau mai multor usi, pentru modelul cu doua dormitoare la etaj. Mai multe detalii aflati aici
Concluzie: in cazul cabanelor lipsa intimitatii oferite de dormitorul de la etaj este reala. In cazul caselor este neadevarat!
Datorita spatiilor neetansate / libere generate de dimensiuni fixe si prestabilite ale balotilor de izolare, micile insecte sau rozatoare sunt invitate la adapost.
Polistirenul expandat, extrudat, vata minerala sau bazaltica cu dimensiuni fixe si prestabilite gen baloti, nu vor putea umple compact spatiul dintre capriori (in cazul constructiilor exclusiv din lemn) si/sau a structurilor de orice natura ale peretilor. Intotdeauna vor exista spatii libere / neocupate. Acest impediment este rezolvat doar de materialele termoizolante care se aplica in stare lichida sau semiumeda. Exista multe astfel de solutii care exclud aceasta deficienta, dar si ele sunt clasificate dupa costuri si posibilitati de manipulare.
In cazul constructiilor A Frame RO, componenta termoizolanta SIPcl, cu un grad de umplere de 100% a structurilor peretilor, inchide etans toate suprafetele gol-aer.
O solutie alternativa foarte buna pentru polistiren si pentru vata minerala este reprezentata de SIPcl. Aceasta se obtine din hartie reciclata, taiata la dimensiuni milimetrice in amestec cu diferite substante ignifuge si bactericide care rezista bine la daunatori si fungii.
Concluzie: in cazul proiectelor A Frame RO, termitele si insectele nu exista !
Casele A Frame RO au o inaltime de 6,25 metri. Primi 3 metri pe inaltime sunt considerati PARTER (30 centimetri grosimea pardoselii dintre parter si etaj), iar diferenta pana la coama constructiei o reprezinta etajul (utilizat ca si spatiu locuibil). Astfel la etaj pe mijlocul camerei, la o inaltime de 2 metri, avem o deschidere intre peretii laterali de aproximativ 1,4 metri. In alta ordine de idei daca ne raportam la o inaltime mai mica de 2 metri distanta intre peretii laterali se mareste in raport cu aceasta.
Concluzie: spatiul util si suprafetele compartimentate pot reprezenta un minim dezavantaj prin comparatie cu casele traditionale !
Pentru peretii laterali-exteriori ai constructiei va recomandam tapet-ul personalizat sau dupa caz fototapet-ul, care se poate comanda 100% personalizat cu modelul grafic dorit. Aici putem avea in vedere orice tip de prelucrare grafica. Pentru a comanda fototapet personalizat impermeabil va recoamndam partenerii nostri www.fototapet.com
Concluzie: lipsa posibilitatii de a pozitiona un tablou pe oricare dintre pereti constructiei reprezinta un dezavantaj prin comparatie cu casele traditionale !
Este evident ca un perete de 10 - 15 cm izolatie (indiferent de care) nu poate acoperi temperaturile fluctuante din timpul iernii, atunci cand coboara spre -10 grade sau vara cand depasesc 45 grade in bataia soarelui (putini fiind cei care si-au construit case la umbra) si genereaza disconfort !
Peretii constructiilor de exterior ale lui A Frame RO sunt proiectati sa aiba 25 cm respectiv 30 cm minim ! Desfasurand structura acestora putem analiza din ce se compune grosimea peretilor - tavan in cadrul structurilor A Frame RO.
- folie bariera de vapori
- 1-1,2 cm HDF (interior)
- 20-25 cm termoizolatie SIPcl
- 0,8-1 cm HDF (exterior)
- folie anticondens
- 3-5 cm Tigla metalica + sistem de prindere (perna de aer)
Adaugati centimetrii finisajelor de la interior si obtineti grosimea finala a unui perete exterior care se incadreaza in clasamentul Caselor Pasive, conform Romanian Journal of Building Services. Ce este SIPcl si care sunt caracteristicile tehnice ale acestui tip de izolatie termica, puteti afla aici.
Concluzie: in cazul proiectelor A Frame RO, termoizolatia si caldura de la interior acopera cele mai exigente pretentii !
Pentru a obtine un cost redus, esti obligat sa utilizezi materiale de proasta calitate si evident neconforme cu normele solicitate de asociatiile producatorilor din domeniu. De exmplu: utilizare OSB-ului la interior nu face decat sa altereze viata locuitorilor pe termen lung. Prefabricatele din lemn sunt definite prin 95% aschii sau bucati din lemn, folosind ca pulpa de liant diferite rasini sintetice (melamina-formaldehida, uree-formaldehida sau fenol-formaldehid). Numele tuturor acestor rasini face usor de ghicit ca unul dintre reactivii din sinteza lor este formaldehida.
In cazul placilor prefabricate utilizate ca si termoizolatie (polistiren, vata minerala, etc.), acestea nu vor acoperii categoric intreaga suprafata dintre grinzi, ba mai mult de atat pentru a relaxa bugetul investitiei sunt de multe ori subdimensionate grosimile acestora.
Nu o sa mai vorbim de calitatea geamurilor si sau a materialelor utilizate la acoperisuri.
Concluzie: constructiile ieftine sunt esecuri de "succes" ale antreprenorilor.