Istoria caselor de tip A-Frame

Istoria caselor de tip A-Frame

Grija pentru designul si arhitectura locuintei poate fi catalogata uneori ca frivola, insa, daca plecam de la ideea ca oamenii sunt profund influentati de locul in care traiesc, atunci arhitectura si designul interior joaca un rol extrem de important in evolutia si dezvoltarea personalitatii noastre.

Spatiul pe care il locuim are o misiune vitala: sa ne aduca aminte cine suntem cu adevarat; este locul in care traim bucuriile dar si tristetile, locul unde punem capul pe perna si plangem sau locul unde ne umplem de fericire alaturi de cei dragi. Asa ca, nu ignorati arhitectura si designul casei voastre, pentru ca va ignorati pe voi, implicit.

Fiind una dintre cele mai vechi reprezentari traditionale ale unei cladiri sau case de locuit aceasta solutie, aparent rudimentara, s-a transformat, mai ales in ultimii ani, intr-o varianta moderna si plina de farmec.

Daca ar fi sa vorbim un pic de istoria acestui tip de constructii, ar trebui spus ca prin anii 1960 erau atat de populare in Statele Unite, incat kiturile de prefabricate pentru A frame erau disponibile in marile magazine universale.

Actualmente acest tip de arhitectura moderna, casa cadru A, pare sa fie in curs de renastere si reprezinta pentru arhitectii din intreaga lume o noua sursa de creativitate si provocare. Multi dintre acestia contribuie prin interpretari arhitecturale deosebite, ce integreaza cu delicatete mestesugurile si materialele locale cu planul distinctive.

Ce este casa de tip AFrame

O casa cadru A este caracterizata printr-o linie de acoperis cu unghiuri abrupte ce seamana cu un triunghi sau cu litera “A”, de unde si denumirea. Linia acoperisului incepe de obicei la sau langa linia de fundatie, cele doua parti intalnindu-se central in partea de sus a constructiei.

Casele de tip A frame au de obicei capriori expusi, iar camerele superioare trebuiesc proiectate astfel incat sa se potriveasca cu latuirle inclinate ale acoperisului. Multe case de acest gen includ un balcon la nivelul superior, iar ferestrele extinse sunt comune, oferind accesibilitate vizuala din fata sau din spate sau chiar pe ambele parti.

Avantajele casele A Frame din lemn

Unul dintre atuurile acestor tipuri de case il reprezinta materialele de constructie naturale, cum ar fi piatra si lemnul. Dupa cum se stie deja si este sustinut si de specialisti, lemnul ajuta la economisirea energiei si ofera un confort sporit unei locuinte.

Constructia unei case din BCA, caramida sau alte materiale necesita apa, ceea ce inseamna ca pentru o perioada de pana la 24 de luni (2 ani), peretii vor fi reci si umezi.

Utilizarea lemnului inlatura din start acest discomfort, deloc de neglijat, avand in vedere faptul ca s-a demonstrat stiintific ca locuirea intr-o casa proaspat construita, din peretii careia nu s-a evaporat apa si geamurile transpira abundent, reprezinta un risc major in aparitia unor afectiuni de natura respiratorie, precum rinite, faringite, alergii si chiar astm bronsic.

Accesibilitate

Casele cadru A sunt printre cele mai simple de proiectat si construit.

Lumina naturala

Majoritatea caselor de acest fel au pe peretii din fata si din spate ferestre mari, extrem de generoase care permit luminii natural sa intre nestingherita. De asemeni in multe dintre proiecte apar si luminatoare amplasate pe acoperis fapt ce confera si mai multa lumina oferind interiorului o doza de generozitate

Managementul zapezii

Acoperisul puternic inclinat impiedica acumularea zapezii pe timpul iernii, respectiv a sarcinilor excesive si provocarea de daune.

Casa este potrivita atat pentru zonele cu climat cald cat si pentru zonele montane.

In ultimele decenii, arhitectii au experimentat stiluri de A- frame diverse, care includ mai mult spatiu prin modificarea liniei peretilor sau chiar a unghiurilor diferite ale liniei acoperisului.

Doar cine are o casa de tip A va intelege perfect concluzia urmatoare: te indragostesti atat de mult de forma acesteia si, desi ai vrea sa ai o baie mai buna sau un dormitor mai generos, nu vrei sa perturbi puritatea liniei.