Avantajele dezavantajele A-Frame

Avantajele si dezavantajele caselor A-Frame

Acest articol dezbate subiecte discutate online in legatura cu arhitectura caselor de tip A Frame si, nu in ultimul rand, al aspectelor care au fost luate in calcul de proiectantii A Frame RO, atunci cand au fost concepute.

Daca aveti orice alte intrebari legate de acest tip de constructii si nu gasiti informatii in randurile ce urmeaza, contactati-ne si va vom raspunde punctual.

Lipsa intimitatii oferite de dormitorul de la etaj in case AFrame

In general modelele A Frame (modele afisate in cautarile organice google.image), au suprafata utila de la etaj deschisa, fara perete despartitor. Acest lucru se datoreaza inaltimii contructiei, fiind clasificate de obicei tip cabane. Usa nu poate fi montata pe inaltimea rezultata.

Aceeasi situatie se regaseste si la modelul "Cabana A Frame RO" unde suprafata utila este destinata unui numar de 2-3 persoane care sa ocupe permanent contructia. Suprafata "podului" zona de la "etaj" este folosita ca si un balcon cu pat.

In cazul caselor A Frame RO, suprafete desfasurate sunt diferite. Spatiul rezultat la etaj are o inaltime corespunzatoare montarii uneia sau mai multor usi, pentru modelul cu doua dormitoare la etaj. Mai multe detalii aflati aici

Concluzie: in cazul cabanelor lipsa intimitatii oferite de dormitorul de la etaj este reala. In cazul caselor este neadevarat!

Termite si insecte in casele din lemn

In general casele de lemn sunt locuite dupa 5-6 ani de multe alte vietuitoare, ce reusesc sa se acomodeze in acestea. Datorita solutiilor de termoizolare ofertate masiv in piata (ieftine si rapid de pus in opera), majoritatea celor care si-au construit case din lemn au accesat cele mai uzitate materiale.

Datorita spatiilor neetansate / libere generate de dimensiuni fixe si prestabilite ale balotilor de izolare, micile insecte sau rozatoare sunt invitate la adapost.

Polistirenul expandat, extrudat, vata minerala sau bazaltica cu dimensiuni fixe si prestabilite gen baloti, nu vor putea umple compact spatiul dintre capriori (in cazul constructiilor exclusiv din lemn) si/sau a structurilor de orice natura ale peretilor. Intotdeauna vor exista spatii libere / neocupate. Acest impediment este rezolvat doar de materialele termoizolante care se aplica in stare lichida sau semiumeda. Exista multe astfel de solutii care exclud aceasta deficienta, dar si ele sunt clasificate dupa costuri si posibilitati de manipulare.

In cazul constructiilor A Frame RO, componenta termoizolanta SIPcl, cu un grad de umplere de 100% a structurilor peretilor, inchide etans toate suprafetele gol-aer.

O solutie alternativa foarte buna pentru polistiren si pentru vata minerala este reprezentata de SIPcl. Aceasta se obtine din hartie reciclata, taiata la dimensiuni milimetrice in amestec cu diferite substante ignifuge si bactericide care rezista bine la daunatori si fungii.

Concluzie: in cazul proiectelor A Frame RO, termitele si insectele nu exista !

Spatiul util si suprafetele compartimentate

Daca luam ca exemplu proiectul Casa A Frame RO medie, latimea utila de la parter este de 6 metri cu o inaltime de 2,7 metri. In aceasta suprafata peretii laterali se inclina de la 1 metru inaltime fata de pardoseala si avem o diferenta de 40-50 cm pana in zona tavanului pe ambele laturi. In consecinta, la parter exista o pierdere de cubaj neutilizabil neimportant dpdv al spatiului util.

Casele A Frame RO au o inaltime de 6,25 metri. Primi 3 metri pe inaltime sunt considerati PARTER (30 centimetri grosimea pardoselii dintre parter si etaj), iar diferenta pana la coama constructiei o reprezinta etajul (utilizat ca si spatiu locuibil). Astfel la etaj pe mijlocul camerei, la o inaltime de 2 metri, avem o deschidere intre peretii laterali de aproximativ 1,4 metri. In alta ordine de idei daca ne raportam la o inaltime mai mica de 2 metri distanta intre peretii laterali se mareste in raport cu aceasta.

Concluzie: spatiul util si suprafetele compartimentate pot reprezenta un minim dezavantaj prin comparatie cu casele traditionale !

Zgomotul ploii prin peretii acoperisului

Avand in vedere intregul sistem de termoizolatie cu o grosime de aproximativ 30 cm, peretii exteriori - tavanul contructiei, pot fi acoperiti la cerere cu tabla prefaltuita - click Silent (ploaie fara sonor). Acest tip de tabla prefaltuita este imbunatatita din punct de vedere al izolatiei fonice cu o membrana absorbanta autoadeziva, proiectata pentru constructiile metalice. Aceasta reduce zgomotul de ploaie si ofera o absorbtie maxima a sunetului de banda larga dintr-o incinta. Membrana functioneaza ca un strat de izolatie pentru zgomotul produs de ploaie.

Concluzie: in cazul proiectelor A Frame RO, zgomotul ploii prin peretii acoperisului este diminuat!

Lipsa posibilitatii de a pozitiona un tablou

Daca dorim sa decoram peretii laterali ai constructiei cu tablouri, acest lucru nu il vom putea face, datorita inclinatiei peretilor. Acest aspect reprezinta un dezavantaj in comparatie cu casele traditionale. Dar trebuie sa avem in vedere si existenta peretilor interiori ai constructiei, care ne permit acest lucru, datorita verticalitati lor in intregime.

Pentru peretii laterali-exteriori ai constructiei va recomandam tapet-ul personalizat sau dupa caz fototapet-ul, care se poate comanda 100% personalizat cu modelul grafic dorit. Aici putem avea in vedere orice tip de prelucrare grafica. Pentru a comanda fototapet personalizat impermeabil va recoamndam partenerii nostri www.fototapet.com

Concluzie: lipsa posibilitatii de a pozitiona un tablou pe oricare dintre pereti constructiei reprezinta un dezavantaj prin comparatie cu casele traditionale !

Termoizolatia si caldura de la interior

Atunci cand piata este invadata de oferte "competitive" doar din perspectiva pretului si beneficiarii sunt ademeniti de costurile prezentate modular si neargumentate tehnic, eficienta termica este prima problema care apare in dezbaterile amicale si se reflecta natural in facturile lunare care destabilizeaza bugetul de familie.

Este evident ca un perete de 10 - 15 cm izolatie (indiferent de care) nu poate acoperi temperaturile fluctuante din timpul iernii, atunci cand coboara spre -10 grade sau vara cand depasesc 45 grade in bataia soarelui (putini fiind cei care si-au construit case la umbra) si genereaza disconfort !

Peretii constructiilor de exterior ale lui A Frame RO sunt proiectati sa aiba 25 cm respectiv 30 cm minim ! Desfasurand structura acestora putem analiza din ce se compune grosimea peretilor - tavan in cadrul structurilor A Frame RO.

- folie bariera de vapori

- 1-1,2 cm HDF (interior)

- 20-25 cm termoizolatie SIPcl

- 0,8-1 cm HDF (exterior)

- folie anticondens

- 3-5 cm Tigla metalica + sistem de prindere (perna de aer)

Adaugati centimetrii finisajelor de la interior si obtineti grosimea finala a unui perete exterior care se incadreaza in clasamentul Caselor Pasive, conform Romanian Journal of Building Services. Ce este SIPcl si care sunt caracteristicile tehnice ale acestui tip de izolatie termica, puteti afla aici.

Concluzie: in cazul proiectelor A Frame RO, termoizolatia si caldura de la interior acopera cele mai exigente pretentii !

Costul redus al constructiilor

Preocuparea obsesiva a constructorilor din Romania pentru obtinerea pretului redus al constructiilor, lasand la urma sau eliminand din calcule efectele pe termen lung a nocivitatii materialelor utilizate, determina beneficiarul sa aplice o selectie a furnizoluri de solutii pe acest criteriu.
... GRESIT gandit !

Pentru a obtine un cost redus, esti obligat sa utilizezi materiale de proasta calitate si evident neconforme cu normele solicitate de asociatiile producatorilor din domeniu. De exmplu: utilizare OSB-ului la interior nu face decat sa altereze viata locuitorilor pe termen lung. Prefabricatele din lemn sunt definite prin 95% aschii sau bucati din lemn, folosind ca pulpa de liant diferite rasini sintetice (melamina-formaldehida, uree-formaldehida sau fenol-formaldehid). Numele tuturor acestor rasini face usor de ghicit ca unul dintre reactivii din sinteza lor este formaldehida.

In cazul placilor prefabricate utilizate ca si termoizolatie (polistiren, vata minerala, etc.), acestea nu vor acoperii categoric intreaga suprafata dintre grinzi, ba mai mult de atat pentru a relaxa bugetul investitiei sunt de multe ori subdimensionate grosimile acestora.

Nu o sa mai vorbim de calitatea geamurilor si sau a materialelor utilizate la acoperisuri.

Concluzie: constructiile ieftine sunt esecuri de "succes" ale antreprenorilor.